Leading Lady: Natalie Portman

PortmanCover1 740Jeg blev første gang opmærksom på skuespiller Natalie Portman i Luc Bessons Léon, der var også hendes spillefilmsdebut, tilbage i 1994. Hun spillede pigen Mathilda overfor Jeans Reno’s Léon. Léon er lejemorder og da den 12-årige Mathildas forældre myrdes tager han hende under sine vinger og oplærer hende i ”lejemorder-faget”. Det er en sindssyg fin film, som formår at portrætterer en ung, sårbar pige med ønsket om at hævne sin familie og en lejemorder på flotteste vis, og skuespillet fra både Reno og Portman er fænomenalt.

I år på Cannes Film Festival gør Natalie Portman sin debut som instruktør med filmen A Tale of Love and Darkness, baseret på forfatteren Amos Oz barndomsminder om Palestina og begyndelsen på staten Israel. Foruden at instruerer, har Portman også skrevet manuskriptet og spiller også selv med i filmen.

Portman Collage LeonStarwNova

Natalie Portman i Léon, Star Wars og Hvor hjertet er

Natalie Portmans er født i Jerusalem, Israel den 9. juni 1981, og boede sammen med sine forældre i Israel, indtil familien flyttede til USA, da hun var tre år gammel. Da hun var 4 år gammel startede hun på danseskole og siden fulgte også tilbud om en modelkarriere, som hun dog takkede nej til for at kaste sig over skuespillet.

Allerede som 8 årig besluttede hun at blive vegetar, og er i dag en kendt fortaler for dyrevelfærd og går ikke i lædersko og pels eller andre produkter lavet ud af dyr. Natalie Portman har udtalt, at hun altid har vist, hvad hun ville og arbejdet hårdt og været ambitiøs med sin karriere. Hun har også formået at tage sig en uddannelse i psykologi fra Harvard University ved siden af sin skuespillerkarriere.

Efter Léon tog karrieren fart og Natalie Portman har siden medvirket i et hav af film, blandt andet som Queen Amidala i tre Star Wars film og i den kritiker-roste film Hvor hjertet er (2000), hvor hun spiller den gravide teenager Novalee, der bliver efterladt af kæresten på deres vej fra Tennessee til Californien og ender med at bo i en Warl-Mart supermarked, hvor hun også føder sit barn.

Black Swan og Oscar 2010

Black Swan og Oscar-vinder i 2010

I 2010 vandt hun en Oscar for bedste kvindelige hovedrolle i filmen Black Swan og indgik samme år også et partnerskab med Dior. Hun er også kendt for sit humanitære arbejde, eksempelvis har hun støttet mikro-lån til kvinder i u-lande, og er politisk aktiv og støttet det demokratiske parti. I dag bor den 32-årige skuespiller i Paris med sin mand og deres 3-årige søn.

Se Natalie Portman i den nyeste Dior-reklame:

,

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *