Kokainens indtog i Colombia

Plomo O Platos – Anmeldelse af Narcos

Jeg har tidligere skrevet om Netflix’s originale serie Narcos, hvor jeg gjorde opmærksom på, at den kunne streames fra 28. august. Nu har jeg rent faktisk set den og er om endnu mere begejstret! Heldigvis er der forlydende om, at sæson 2 er bestilt.

Narcos serien har sit omdrejningspunkt i Pablo Escobars kriminelle Medellin-narkokartel i Colombia i 1980’erne. Kartellet var et af vor tids rigeste og mest brutale kriminelle organisationer – og serien afspejler også den enorme rigdom og blodige kamp. Serien er vældig detaljeret i sin fortælling om, hvordan kokainproduktionen med udspring i Chile under Pinochets styre ender i Colombia og under hæleren Escorbar, der ser sit snit til en lukrativ forretning. Det er chokerende, hvor meget magt og penge Escobar reelt havde, og hvordan det med bestikkelse eller mord – plato o plomo (”sølv eller bly”) – lykkedes at styre politiet, politikere og militæret til sin fordel.

Vi får også hele historien om de forskellige personager i Medellin-kartellet, deres kamp mod den colombianske regering og narko-squad, og hvordan kokainen pludselig blev et amerikansk anlæggende og problem, da det blev smuglet ind fra Colombia.

Heldigvis er historiens detaljer til at finde rundt i på grund af en voice-over, som tilhører den amerikanske narkobetjent Steve Murphy (spillet af Boyd Holbrook), der er udsendt til Colombia og samarbejder med den dameglade charmør Javier Peña (Pedro Pascal).

narcos1Pablo Escobar spilles af brasilianeren Wagner Moura, der har tillært sig spansk til rollen. Netop det, at der tales spansk gør serien med den autentiske historie troværdig. Vi kommer dog aldrig helt ind under huden på Escobar, det er sjældent, han fortrækker en mine eller hidser sig op. Hvilket får en til at undrer sig over, om han mon var så rolig i virkeligheden, eller det blot er instruktørens valg. Men Wagner Moura indsat er nu upåklagelig, ligesom jeg synes, at de øvrige medspilleres præstation er god.

Jeg synes, at serien fortæller en fascinerende historie om et uhyggeligt kapitel i den colombianske historie, hvorfor jeg også oftest så mere end et afsnit af gangen og over en periode på en uges tid. Jeg giver serien 5 ud af 6 stjerner.

Seriens 10 afsnit kan streames via Netflix.

Trailer

,

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *