De Nøgne Træer & Far from the madding crowd

DENØGNETRÆER Collage

Film baseret på bøger

Da jeg gik i gymnasiet skulle vi i dansk læse romanen De nøgne træer af Tage Skou-Hansen. Vi skulle også se filmen, der er baseret på romanen. Men først skulle vi læse bogen! Jeg fik ikke lige læst bogen færdig til den dag, hvor vi skulle se filmen på video (ja, det var før DVD’ens indtog!) og midt i et spændende øjeblik, hvor hovedpersonen vist var i livsfare, afslørede jeg mig selv med at udbryde: ”dør han?!!?”. Min søde dansklærer, mindede mig om, at det burde jeg jo vide, hvis jeg har læst bogen! Ups!

Jeg havde læst bogen, bare ikke slutningen, men nok til at danne billeder af, hvordan jeg forstillede mig hovedpersonen se ud. Sådan er det jo med bøger, man får lov til selv at danne billeder og forestille sig, hvordan personer og steder ser ud.

Der findes rigtig mange film baseret på bøger! Nogle af bøgerne har ikke været så velkendte, men er blevet det efter filmen, mens andre bøger var bestsellers som bøger og (derfor) blev filmatiseret. Når man har læst bogen kan man jo godt gå hen og blive skuffet  forundret over filmens valg af skuespillere, hvordan forhold eller bi-historier vægtes.

Et eksempel er filmen Mænd der hader kvinder, hvor jeg havde læst bogen af Stieg Larsson først, og ikke kunne undgå at blive skuffet over valget af den mandlige hovedperson journalisten Michael “Kalle” Blomkvist. I bogen fremstilles han som et hunk – hvilket jeg på ingen måde mener, at skuespilleren Michael Nyqvist kan leve op til – sorry. Ligeledes havde jeg det med valget af skuespilleren Lena Endre som Blomkvists kvindelige chef Erika Berger. Så kan jeg bedre forlige mig med valget i den amerikanske udgave, hvor det er Daniel Craig, der spiller Blomkvist og Robin Wright som Erika.

Far from the Madding Crowd 

I morgen er der premiere på endnu en filmatiseret bog – nemlig Thomas Vinterbergs film Far from the Madding Crowd , der er en filmatisering af romanen ved samme navn af Thomas Hardy. Romanen er fra 1874 og anses for et klassisk litterært værk, så mon ikke, der er en masse forventninger hos især det engelske publikum til, hvordan Vinterberg har fortolket romanen.

Der finde i øvrigt også en ældre version fra 1967 af filmen, som på dansk hedder Fjernt fra verdens vrimmel, med Julie Christie, som den stærke uafhængige kvinde Bathsheba Everdene.

I den opdaterede Vinterberg-version spilles hovedrollen af Carey Mulligan. Se traileren herunder.

    De nøgne træer 

    Romanen og filmen De nøgne træer forgår under besættelsen og handler om Holger, en ung jurastuderende, der kommer med i en modstandsgruppe og indleder et erotisk forhold til en kvinde, der også er gift med modstandsgruppens leder. Romanen kan du låne på dit lokale bibliotek og filmen kan du se på Filmstriben.dk

,

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *